Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce

Od tego, gdzie ułożymy w lodówce żywność zależy jej trwałość i świeżość. Warto więc zapamiętać, że półka w lodówce, która znajduje się najwyżej powinna służyć do przechowywania gotowych potraw oraz jajek. Półka, która znajduje się pod nią może służyć do przechowywania konserw, sałatek i surówek, nabiału (poza jajkami) oraz tłuszczy. Na półce pod nią możemy z kolei przechowywać gotowe kotlety i inne gotowe produkty z mięsa, dżemy, jogurty. Na tej półce możemy również przechowywać wędlinę. Najniższa półka w lodówce powinna nam służyć do przechowywania warzyw, owoców, soków i napoi. Soki, napoje oraz mleko możemy przechowywać także na drzwiach lodówki. Należy także pamiętać o odpowiednich pojemnikach na żywność o bardzo mocnym zapachu. Do takich produktów należą między innymi ryby, które najlepiej jest przed schowaniem do lodówki umieścić w próżniowym pojemniku. W próżniowym pojemniku warto umieszczać także sery. Nowo zakupione produkty ustawimy w lodówce za produktami, które kupiliśmy i schowaliśmy wcześniej.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.