Jak usunąć kamień z elektrycznego czajnika

Twarda woda, czyli woda zawierająca duże ilości magnezu i soli wapnia powoduje powstawanie w czajniku osadu mineralnego. Osad ten potocznie nazywamy kamieniem. Kamień ten osadza się na grzałkach czajnika pogarszając nie tylko smak przygotowywanych z gotowanej w czajniku wody napojów, ale przyczynia się także do większego zużycia energii elektrycznej. Pozostawiając kamień na grzałce ryzykujemy także znacznie szybsze zniszczenie czajnika. Osad możemy usunąć po prostu zwykły ocet spirytusowy. Należy do czajnika wlać roztwór wody i octu, wodę mieszamy z octem w proporcji 1:1. Włączamy czajnik i gotujemy wodę. Zagotowaną wodę zostawiamy w czajniku aż wystygnie. Wtedy ją wylewamy i przynajmniej kilka razy płuczemy porządnie czajnik. W sklepach są także specjalne preparaty do usuwania kamienia. Nie wydawajmy jednak na nie pieniędzy – taki sam efekt osiągniemy stosując zaproponowany wyżej sposób. Roztwór wody z octem możemy wykorzystać nie tylko do usunięcia kamienia z czajnika, ale także na przykład ze zlewozmywaka.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.